Uthyrning

Kapelluddens f d fyrmästarboställe och sällskapets stuga i Byxelkrok och på Gökalv uthyrs som semester­bostäder veckovis åt Sällskapets medlem­mar.

Önskemål om att få hyra någon av stugorna skall vara Direktionen tillhanda enligt nedanstående alternativ senast 1 mars med angivande av 3 alternativa veckor till:

Erik Dahlström
erik.dahlstrom81@gmail.com

Bokningsläget :

Lediga veckor 

Byxelkrok:
Kapelludden:
Gökalv:

 

Följande principer i prioritetsordning är vägledande om flera medlemmar har önskemål om samma vecka.

 

1 Stugfogdarna.

2 Medlem, som trots fastställt önskemål tidigare år inte kunnat beredas plats, eller som Direktionen av andra skäl anses bör ges företräde.

3 Medlem som tidigare icke hyrt stugor.

4 Övriga medlemmar, varvid antalet tidigare hyresveckor oavsett objekt, räknas.

Kan inte hyrestiden fastställas enligt ovan, verkställer Direktionen lottning.

Besked om fördelning av hyrestider lämnas på SOSK-meddelande omkring den 31 mars till de sökande. Hyran skall vara inbetald på bankgiro 5772-9048 senast 1 juni, annars övergår fördelad vecka till nästa sökande i kön.

Objekten får inte överlåtas på annan hyresgäst. Kan inte hyrestiden utnyttjas, skall avbeställning göras senast tre veckor före tillträde till sammanhållande för uthyrningen Erik Dahlström. Sker ingen avbeställning i föreskriven tid debiteras full avgift.

Förfrågningar angående objekten kan göras hos nedanstående:

-avseende Byxelkrok,
Mikael Holmström 0702-82 01 33 eller
Mathias Hagberg 0706-44 68 11

-avseende Kapelludden,
Magnus Jönsson 0455-12108 alt 0705-288559

-avseende Gökalv,
Anders Holst 0734-341816

Bostäderna avses uthyras i första hand under veckorna 22 – 38. Hyreskost­naden är: Byxelkrok 3000 kronor per vecka. Kapelludden och Gökalv 2500 kr per vecka.

OBS! Bytesdag för samtliga stugor är SÖNDAGAR 16.00.

Gökalv

GÖKALV omfattar fyra rum o kök. Den är utrustad med 10 sovplatser, inventarier och husgeråd. Toalett finns utomhus. Vattnet i kranarna är otjänligt och kan bara användas för disk, hygientvätt o dyl. Dricksvatten kan hämtas i Gö hamn i befintliga dunkar. Båt med utombordsmotor finns att disponera.

Stugan kan hyras, till reducerat pris, såväl före som efter ordinarie säsong. Bokning under denna tid sker efter direktkontakt med stugfogden.

Hitta hit!

Byxelkrok

BYXELKROK omfattar tre rum (varav två är separata sovrum), kök, hall och veranda. Stugan har elektricitet, värme i form av elelement, rinnande varmt och kallt vatten, bordsspis, mikrovågsugn, TV, dusch och wc. Den är ut­rustad med fyra sängar (en dubbelsäng i det ena sovrummet och en våningssäng i det andra sovrummet), en bäddsoffa för två (i vardagsrummet), husgeråd samt två cyklar. Stugan är inte handikappanpassad.

Stugan kan hyras, till reducerat pris, såväl före som efter ordinarie säsong. Bokning under denna tid sker efter direktkontakt med någon av stugfogdarna.

Hitta hit!

Kapelludden

Kapelluddens fyrmästareboställe omfattar totalt tre lägenheter där SOSK primärt disponerar fem rum med ett fullt utrustat modernt kök (samt ett omodernt kök ej användbart som kök) plud en stor entréhall hall, tre av rummen är utrustade med kakelugnar, samtligarum  har nyinstallerade värmelement,

Lägenheten saknar rinnande vatten, dusch och WC men har en förbränningstoalett i ett f.d. utedass.

Brunnsvatten för disk, tvätt och dusch finns på tomten. Dricksvatten hämtas i närbelägna Bredsätra by.

Bland utrustningen kan nämnas 9-11 sängplatser, flera cyklar inklusive en juniorcykel samt en flak-dito, trädgårdsmöbler med sittplatser överstigande antalet bäddplatser, en vedeldad badbalja m.m.

Stugan kan hyras, till reducerat pris, såväl före som efter ordinarie säsong. För bokning samt för information om kostnader under denna tid kontaktas stugfogden direkt.

Hitta hit!

Nytt för 2022 är att FortV har totalrenoverat ytskiktet i lägenhetens samtliga rum samt även i den lilla lägenheten i mitten av huset. Denna lägenhet disponeras numera också av SOSK varför ytterligare ett rum samt ett orenoverat kök tillkommit. Denna lägenhet planeras att möbleras som ytterligare ett sovrum vilket bedöms vara klart senast till sommaren. Ytterligare renovering genomförs under våren 2022 då även den sista lägenheten fräschas upp. Huruvida SOSK kommer att använda även den är i skrivande stund oklart men sannolikt.

Oavsett ovanstående kommer Kapelludden enbart att vara tillgänglig för en hyresperson per vecka men med utökade antal bäddplatser finns ju givetvis möjlighet att bjuda med släkt eller vänner under denna vecka.

 

Kapelludden, Text av stugfogde Magnus Jönsson

Det brukar börja tidigare, men allra senast när vi svänger in på den lilla vägen mitt emot kyrkan i Bredsättra, känslan av att snart vara framme. Ser vi fyren snart? Och strax efter att man passerat den lilla byskolan så gör man faktiskt det, långt ute mot havsbandet kan man se Kapelluddens karaktäristiskt röda fyrbyggnad mot horisonten. Fyra kilometer senare och efter att ha passerat gårdarna i Kläppinge och den närmaste grannens hemtrevliga gård är vi nere i det som en gång var den lilla orten Sikevarp med sin kapellruin efter vilken fyrplatsen fått sitt namn. Nu är det bara de sista hundra metrarna kvar tills resan är över.

Det spelar ingen roll vilken årstid det är; man slås omedelbart av stillheten inne på tomten. En kilometer till närmaste granne, fyra till byn men bara 50 meter till havet. I november när ostan ligger på kan det vara lite hög ljudvolym av vågorna mot stranden men det är naturens eget ljud. Likväl som det ibland nästan öronbedövande ljudet av alla fåglar som håller till i buskagen eller flyger över, på väg till eller från sina sommarvistelser. Någon enstaka gång kan man höra ljudet av handelsfartyg som passerar ute till havs, annars är det tyst så tyst.

Som ni förstår är det just stillheten och avskildheten som gör Kapelludden till det paradis jag och min familj faktiskt tycker att det är. Är det nattliv och mycket folk runt omkring er Ni är ute efter föreslår jag någon av campingarna i Köpingsvik vilka förvisso bara ligger en mil bort, men är det ro och avkoppling Ni söker då är detta stället för Er.

SOSK disponerar två av tre lägenheter i det stora huset. Den tredje står för närvarande tom, så man behöver inte oroa sig för att andra gäster stör friden, om man inte själv väljer att bjuda in besökare. Det finns nämligen gott om plats i de rum som lägenheten består av. Dessutom disponeras ytterligare ett rum på vinden med plats för fler besökare eller som ett lämpligt rum för de lite äldre barnen som vill klara sig själva. (Det är kanske inte så lämpligt att berätta historien om Strandvaskarna just innan läggdags). I lägenheten finns nio sängar, men det finns plats för några till på extrasängar. Huset är fullt modernt såtillvida att den är utrustad med elektricitet, elspis med ugn, kyl och frys av modernt snitt, micro och andra bra att ha grejor, dammsugare t.ex. Däremot är det lite sämre med rinnande vatten, dusch och WC. Utedasset duger alldeles utmärkt och vatten till tvätt, disk m.m. finns i de två brunnarna på tomten. Dricksvatten får man däremot hämta uppe i Bredsättra by, men som sagt dit är det bara fyra kilometer. Dusch brukar vi fixa med varmvatten från spisen och en vattenkanna. Det fungerar alldeles utmärkt nästan året runt. Vintertid eller om vädret är allmänt ruggigt kan man med fördel värma upp lägenheten med någon eller några av de tre fungerande kakelugnarna.

Om man vill komma bort från lugnet och till exempel besöka Borgholm är det bara 1½ mil dit. Och i och med att Kapelludden är beläget ganska midskepps på Öland är det inga stora avstånd åt något håll. En dagsutflykt till antingen Södra eller Norra Udden kan varmt rekommenderas. När det handlar om shopping blir det lite värre. Bredsättras sista lanthandel stängde tyvärr för några år sedan och sedan dess är man hänvisad till Köpingsvik eller Borgholm för de nödvändigaste inköpen. I Borgholm finns ju givetvis mycket annan shopping också om man nu är lagd åt det hållet.

Som hyresgäst disponerar man de två södra lägenheterna och vindsrummet, dessutom finns cyklar, en junior och flera vuxenvarianter där trehjulingen blir ett perfekt transportmedel ner till hamnen och badet där. Utöver det finns ju givetvis grill, utemöbler i mängd och i lägenheten all den utrustning man kan tänka sig behöva för en veckas vistelse.

Slutligen finns det gräsklippare. Det är inte mycket som krävs av hyresgästen i arbetsväg, men med tanke på den stora trädgården är en runda med klipparen ibland nödvändigt. I övrigt blir givetvis stugfogden glad över all den lilla hjälp han kan få, alla bidrag är hjärtligt välkomna.

Hur gör man då för att hyra? I samband med vårutskicket anmäler man sig till SOSK kassör som fördelar veckorna under högsäsong. Besök under lågsäsong kan verkligen rekommenderas och då är det enklast att först kontakta stugfogden för vidare information. För er som tycker om att titta på fåglar är det få platser som kan mäta sig med denna i havet utstickande udde. Rekordet, som jag känner till, är 79 olika arter under en helg – på eller från tomten!

Slutligen kan jag bara rekommendera er alla att ta tillfället i akt och besöka denna pärla på den fortfarande ganska orörda öländska ostkusten. Jag vet att jag och min familj kommer att göra det många gånger framöver, såväl sommartid som under höst, vinter och vår.

Kapelludden, Text av stugfogde Magnus Jönsson

 

Klicka på bildspelet nedan för att öppna i extern bildvisare!

Magnus Jönsson

Stugfogde

 

Senaste nytt

Adress

Amiralitetstorget 7
Box 52, 371 21 Karlskrona
Telefon: 0455-101 89
Fax: 0455-101 89
Hemsida: https://www.sosk.se
E-post: info@sosk.se
Bankgiro: 5772-9048

Följ oss på Facebook

Följ oss på Instagram